Det kommer att hända en hel del i hembygdsföreningen i vår!
Vi arbetar vidare för att göra huset så trivsamt och funktionellt som vi förmår ochi har t ex installerat Wifi. Vi kommer också att arbeta med utemiljön och skapa blomsterbäddar som ringar in en uteplats där man kan sitta och se ut över sjön.
Vill du veta mer om vad som är på gång? Skicka ett mail till info@alsterdalenshembygd.se så lägger vi till dig på vår lista för nyhetsbrev och är du ännu inte medlem, så bli det!
PROGRAM våren 2025
I år startar vi en odlingskurs i samarbete mellan Karlstads trädgårdssällskap och Alsters hembygdsförening. med sju träffar med olika teman. Vid första träffen den 4 mars 2025 i Alsterdalens hembygdsgård bestämmer vi gemensamt ramarna för träffarna, när vi ska träffas t ex.
Kursen vänder sig i första hand till dig som vill komma i gång med trädgårdsodling utan att det tar alltför mycket tid och arbete i anspråk och till dig som försökt dig på att odla men inte lyckats så bra som du önskat. Odlandet kan handla om blommor eller ätbara grödor. Kursen inleds med föreläsning och samtal om hur man får till gynnsamma förutsättningar, en god jordmån för det man vill odla.
Kurskostnaden är 200 kr för medlemmar i Karlstads trädgårdssällskap och/eller Alsters hembygdsförening och 1000 kr för icke medlemmar. Kursledare är Hans-Åke Scherp. För frågor och anmälan skriv till info@alsterdalenshembygd.se
Odlingsgrupp. Träff 1 Utgångspunkter för odling
Vår första träff handlar om olika utgångspunkter för odling. Vilka konsekvenser får olika sätt att se på odling för det man gör och vilka konsekvenser det får för den egna hälsan och klimatet. Vad innebär det att ha naturen som vägledande idé för hur vi odlar i våra trädgårdar?
Det handlar om helheten som knyter samman de sju träffarnas fördjupningar. Vi kommer då gemensamt fram till formerna för träffarna.
Tisdag 4 mars kl 18 – 20 i Hembygdsgården Eventuella ändringar meddelas via epost.
_______________________________________________________________________________
Odlingsgrupp. Träff 2 Jordens betydelse.
Vi fördjupar oss i jordens betydelser för växtligheten. Allt liv ovan jord är beroende av jordhälsan. Hur får växterna den näring de behöver? Vad är jordhälsa och hur kan vi bidra till en god jordhälsa? Hur kan vi göra en hälsoundersökning av jorden? Möjlighet att köpa bra jord kommer att finnas.
Torsdag 10 april i Hembygdsgården
_________________________________________________________________________________
Årsmöte
I april har vi årsmöte då vi redovisar året som gått och väljer styrelse och ordförande. Alla är välkomna och kallelse med program kommer i mars. Passa på och uttryck dina önskemål om verksamheten och hembygdsgården.
Söndag 27 april kl 17 – 19 i Hembygdsgården
_________________________________________________________________________________
Valborgsfirande
Sista april firar vi traditionellt våren med brasa, folkdans, vårtal och café i hembygdsgården.
Passa på att vårstäda trädgården och hjälpa oss att bygga upp brasan nere vid sjön.
Onsdag 30 april kl 19

_______________________________________________________________________________
Familjedag
Tipspromenad, ponnyridning med Karlstads ridklubb, fika och korvgrillning nere vid sjön.
3 maj

________________________________________________________________________________
Odlingskurs träff 3 Skapa jord
Hur skapar man en självförsörjande trädgård som inte behöver tillskott utifrån? Går det? Naturen gör det. Dött organiskt material såsom löv och vissnade växtdelar bryts ned av mikroorganismer och omvandlas till näringsrik och kolhaltig jord för växtligheten. Hur man skapar och sköter olika komposter. Möjlighet att köpa bra jord och färdig maskkompost för deltagare kommer att erbjudas. Marknaden förser oss trädgårdsodlare med både jord och gödsel i säckar. Går det att skapa en bördig självförsörjande trädgård som inte behöver tillskott utifrån?
Onsdag 7 maj
_________________________________________________________________________________
Odlingskurs träff 4 Täckodling
En av lärdomarna om hur naturen skapar så goda förutsättningar för växtlighet är att det inte finns någon öppen jord. Tillfälligt öppen jord täcks av ny växtlighet och av dött organiskt material när träd, buskar och andra växter vissnar och släpper sina blad.
Marktäckningen utgör ett skydd för det viktiga mikrolivet och ger näring både till mikrolivet och växterna. Vi kommer att belysa ämnen som:
– Gröngödsling med annueller respektive perenner
– Öppen respektive täckt jord.
– Olika metoder och material för täckodling: Kompost, ”Chop and drop”, löv, gräs, ensilage, halm, markduk …
Tisdag 3 juni kl 18
_________________________________________________________________________________
Konst i Alster
Vi bjuder in våra bildkonstnärer och konsthantverkare i Alster till utställning och försäljning i hembygdsgården. Vi kommer att visa silversmide, måleri, textilcollage mm. Vill du vara med och ställa ut kontakta info@alsterdalenshembygd.se
Juni

_________________________________________________________________________________