Alster – sommarnöjen vid vattnet

Runt sekelskiftet 1900 byggdes i Alster flera stora ”sommarnöjen” av välbeställda borgare i Karlstad. Det blev enklare att resa ut till Alster från Karlstad då möjligheten att ta tåget fanns och stannade vid Alsters station. Det berättas att man kunde hyra en järnvägsvagn och ta med sig sitt bohag från stan på tåget som man kunde begära skulle stanna utanför ens hus.

Ett av sommarnöjena är Solvik, ett hus som byggdes av den danske konsuln och sågverksägaren Niels Christian Jensen.
Jensen hade köpt ett stycke land från Busterud ner till Vänern, ”Ett mantal Kronoskatte i Östra Fågelviks församling”. Jensen behövde virke till sitt sågverk och köpte skog på rot och såg antagligen värdet av läget nära vatten och nära järnvägen för ett sommarnöje.

År 1898 tecknade N Chr Jensen en försäkring på fastigheten för 33 250 kr. Året därpå bjöds ut huset till försäljning. Enligt annonsen fanns det en ”mindre alteljerbyggnad” på tomten och färgsättningen inne i huset tyder på att en konstnärsblick har varit i med i arbetet. Jensens hustru, Augusta Jensen, var konstnär och skälet till att han flyttade till Värmland och verkade ha haft ett ord med i byggandet.

Den som köpte Solvik var Levin Klein, grosshandlare och manufakturhandlare i Karlstad och en av Karlstads rikaste män. En notis i tidningen visar ”Villan Solvik vid Alster, bygd af grosshh. N Chr. Jensen har i dagarna försålts till grossh. L. Klein härstädes för 16,000 kr. Tillträdet sker 1901” Åtta år senare köper B Elof Andersson Solvik och efter honom följer ytterligare 12 ägare.

Alla ägare har satt sin prägel på fastigheten. Nuvarande ägare köpte Solvik 1997 och har haft som ambition att både återställa huset till dess forna glans och göra det funktionellt att bo i. De har bland annat byggt upp den ursprungliga trappan mot sjösidan och skapat en ny stor trädgård med trädgårdsland och växthus.
I annonsen som Jensen skrev för 125 år sedan nämns en trädgårdsmästarbostad med ”ett större modernt orangeri hvars produkter halva god avsättning i staden och omnejd

Uppvärmningen har varit ett problem under åren och hanterats på olika sätt. Från början fanns stora kakelugnar i rummen men idag återstår bara två. Idag finns moderna lösningar som kaminer, luftvärmepumpar och solceller. Fortsättning följer….

”Den ökade mekaniseringen av träindustrin ökade kapaciteten kraftigt och att bygga sommarhus vid vatten blev ett mode bland det övre borgarskiktet i städerna.” (Sommarnöjen vid vattnet. Phil Atmer A-K 2001)

Järnvägssträckan Kristinehamn – Karlstad, 40 km av nordvästra stambanan, öppnades 1 oktober 1869. Men inte förrän 1874 öppnas Alsters station.

Alster station
Ursprunglig bård och färger på snickerier i rummet med burspråk

Huset rekvirerades av militären under andra världskriget och de eldade sönder kakelugnarna, har man berättat.